Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar niets is minder waar. GGZ Friesland heeft samen met de NHL Hogeschool en Speak Internet & Narrowcasting een systeem ontwikkeld waarmee mensen die een angststoornis hebben kunnen worden behandeld.
Hoe dat precies werkt? Dat doen we met exposure therapie, de patiënt wordt hierbij door middel van een hoge kwaliteit 360° video blootgesteld aan een situatie waar hij of zij angst voor heeft.
In de eerste instantie is het systeem gebouwd voor een Virtual Reality bril, de “Oculus Rift” maar kort daarna is er een systeem bedacht waarmee de cliënt ook thuis behandeld kan worden. Dat gebeurt met een “Google Cardboard”; de Google Cardboard is niets meer dan een kartonnen doosje waarin twee lenzen gemonteerd zijn en waar een uitsparing in zit voor een smartphone. De smartphone wordt in de Google Cardboard geschoven en is klaar voor gebruik. GGZ Friesland kan de cliënt vanaf hun zorglocatie huiswerk geven welke dan automatisch op de smartphone van de cliënt terecht komt. Zo is therapie met Virtual Reality een feit!