Het klikkende geluid van een floppy. Het gebliep, gekraak en geplingel van een modem. Een ratelende matrixprinter. De juniors onder ons zullen dit wellicht met opgetrokken wenkbrauwen lezen. Maar de ‘oude rotten in het vak’ zullen met nostalgie terugdenken aan die ‘ouwe tijd’. Of het die ‘goeie’ ouwe tijd is, laten we maar even in het midden. Vijf hardwaregeluiden die we praktisch zijn vergeten. Hier komen ze:

De floppy

De floppy, die flexibele 5,25 inch-schijf, produceerde een apart geluid dat oud-gebruikers direct terugvoert naar de jaren 70 en 80. Het klikkende geluid van de floppy is inmiddels verruild door het gezoem van de bijna geruisloze harde schijf en het draaien van de dvd-speler. Hoe lang zal het duren voordat dit geluid ook is vergeten met de opkomst van SSD en het verruilen van schijven voor cloudopslag…?

De modem

Het geselecteerde telefoonnummer dat wordt getoond. Het gebliep, gekraak en geplingel. Het typische modemgeluid begint met een enkele toon en bouwt zich op naar een kakafonie van harmonieën. En daarna komt de bevredigende ruis die aangaf dat je het wereldwijde web kon gaan verkennen…

De matrixprinter

Het ratelende geluid van een matrixprinter, wie kent het niet? Het eindresultaat van uren zwoegen kwam vroeger regel voor regel uit de printer gerold op kettingpapier dat zo handig door de tandwielen op de printerrol gevoerd werd. Vroeg of laat liep het ding vast en produceerde het dat klikkende geluid… Aaargg!

Click of death

Oud-gebruikers van de ZIP-schijf herkennen vast het geluid: de bevredigende spin-up die wordt opgevolgd door klik-klik-klik. De klik betekende dat de leeskop van de schijf terugschiet naar zijn beginpositie. Dit gebeurde als de kop data niet kon lezen, maar in vrijwel alle gevallen kondigde het klik-klik-klik aan dat er iets verschrikkelijk mis was met de schijf. En meestal kon je fluiten naar de documenten die je had opgeslagen.

Interne pc-speaker

De interne speaker betekent nu vaak ellende, maar niet zo gek lang geleden was de pc-speaker een bron van veel plezier. Voordat de soundblaster verscheen, kwam het geluid van de computer uit deze luidspreker. Computerspelletjes maakten hier creatief gebruik van door polyfone geluidstracks te ontwerpen om de speaker muzikaal aan te sturen.

Over ‘speakers’ gesproken…

Bij Speak werken we continu aan vernieuwingen. We kijken vooruit en zo weinig mogelijk achterom. (Nou ja, nu wel even dan. Voor de fun.) Want vooruit kijken betekent tijdig kansen zien en benutten. Úw kansen welteverstaan. Dus waar wacht u nog op? Draai, druk, toets of klik: neem direct vrijblijvend contact met ons op!

NB Bekijk en beluister deze en nog 10 andere vergeten tech-geluiden op www.computerworld.nl en je waant je weer terug in de tijd…