Umbraco VS WordPress - Welk CMS moet je kiezen?

Een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke website is tegenwoordig het online visitekaartje voor jouw organisatie. Met ruim één miljard websites zijn er eindeloze mogelijkheden. Zo is er ook een ruime keuze aan content managementsystemen. Ben je aan het oriënteren welk content managementsysteem (CMS) je wil gebruiken? Speak vergelijkt voor jou het veel gebruikte WordPress CMS en het krachtige Umbraco CMS. Beide content managementsystemen hebben tal van overeenkomsten, maar zijn daarnaast ook erg verschillend.  

 • umbraco website vs wordpress website

WordPress

Oorspronkelijk is WordPress ingericht om te bloggen, maar het wordt steeds vaker ingezet als CMS. De software is open-source, wat inhoudt dat je geen licentiekosten hoeft te betalen. WordPress wordt onder een GPL-licentie aangeboden. Dit houdt in dat iedereen het mag gebruiken, doorverkopen en aanpassen, mits je dit recht ook doorgeeft aan anderen. Het content management systeem is daarom ook heel gebruiksvriendelijk ingericht en makkelijk in gebruik.

Umbraco

Net als WordPress is Umbraco een open-source CMS. In tegenstelling tot WordPress is Umbraco vanaf de start ingericht als content managementsysteem. Hierdoor is de op .NET gebaseerde technologie uitermate geschikt voor het beheren van kleine tot grote websites. Het CMS is volledig naar jouw wensen in te richten. Hierdoor is Umbraco zeer geschikt voor maatwerk websites.

Onderscheidend vermogen

WordPress
Het WordPress CMS wordt door een groep ontwikkelaars continue ontwikkeld, tal van gratis en betaalde designs (theme’s) en functionaliteiten (plug-ins) worden aangeboden. Voor ieder wat wils! Helaas valt over de kwaliteit van sommige plug-ins en theme's te discussiëren of deze wel over de gewenste kwaliteit beschikken. Mocht je daarnaast gebruik maken van meerdere/te veel plug-ins, houd er dan rekening mee dat dit ten koste kan gaan van de laadsnelheid van jouw website.

Umbraco
Umbraco wordt ondersteund door een grote community van ontwikkelaars en een team van Umbraco zelf. Umbraco staat hierdoor niet stil en wordt (net als WordPress) actief door ontwikkeld. Met name voor grote complexe (corporate) websites is Umbraco een passende oplossing. Koppelingen met zeer veel backoffice systemen zijn mogelijk, zo ook de jouwe! Denk hierbij aan bijvoorbeeld Sharepoint, Exact, Microsoft Dynamics CRM, Salesforce en tal van andere systemen. Uiteraard is Umbraco ook geschikt voor de kleinere lokale websites. In tegenstelling tot WordPress heeft Umbraco een kleinere aanbod van kant-en -klare templates, maar is grafisch maatwerk weer makkelijk in Umbraco te realiseren. 

Content & Functionaliteiten

Een overeenkomst tussen Umbraco en WordPress is dat ervoor beide systemen gemakkelijk content ingevoerd kan worden. Zo is het in beide systemen mogelijk om teksten uit Microsoft Word te plakken, gebruik te maken van een Nederlandstalige spellingchecker, media bestanden als .PDF, afbeeldingen en video's te publiceren en is het mogelijk een preview van de content te bekijken. Daarnaast zijn er wel een aantal grote verschillen, vooral op het gebied van het beheren van pagina’s en andere content.

Het verschil is te verklaren uit de basis opzet van WordPress en Umbraco. WordPress is ingericht voor bloggen en Umbraco is specifiek ontworpen als CMS voor websites. Hierdoor zijn er voor WordPress meer uitbreidingen nodig om optimaal te kunnen functioneren als website CMS. In Umbraco zijn er namelijk standaard opties om gemakkelijk zoekfucties, meertalige sites of een SEO-checker te activeren. Om deze opties in WordPress toe te passen zijn er extra plug-ins nodig om dit te kunnen realiseren.

Boomstructuur

Daarnaast is de inrichting van het systeem anders. Binnen Umbraco worden de pagina’s in een overzichtelijke boomstructuur weergegeven. Hierdoor is de structuur van de website direct inzichtelijk. Daarnaast is het mogelijk om de structuur volledig in te richten naar jouw eigen wensen. Binnen WordPress zit je helaas vast aan een vaste structuur, dit aan de hand van 1 grote lijst met pagina’s en artikelen.

Browsers

Zowel WordPress als Umbraco ondersteunen moderne browsers zoals; Google Crome, Mozilla Firefox en Apple Safari. Mocht je kiezen voor WordPress, houd er dan rekening mee dat er problemen kunnen ontstaan wanneer er gebruik wordt gemaakt van oudere versies van Internet Explorer. Het hoeft in eerste instantie geen probleem te zijn aangezien Microsoft sinds 2016 gestopt is met de ondersteuning van de oudere versies.

Veiligheid

Wellicht één van de belangrijkste aspecten voor jouw website, maar een waarbij je ervan uit gaat dat dit goed geregeld is. Hier zijn grote verschillen te zien tussen Umbraco en WordPress, dit in het voordeel van Umbraco. Zo is bij Wordpress de website verbonden aan het CMS, wat negatieve gevolgen heeft bij uitval van het systeem. Bij Umbraco is dit niet het geval! Mocht Umbraco uitvallen, dan blijft de website nog steeds in de lucht. Misschien wel net op het moment dat die ene nieuwe grote klant opzoek is naar jouw!

Hackers

WordPress is de laatste jaren immens populair geworden, waardoor het een gewild doelwit is geworden van hackers. Vooral de (gratis) plug-ins zijn een gemakkelijk doelwit om binnen te komen in jouw website. Hierdoor moet de website gemiddeld 2 keer per maand worden geüpdated. Het vervelend is wel dat sommige gratis plug-ins niet de gewenste updates krijgen van de ontwikkelaars. Waardoor ze naar verloop van tijd verouderen en kwetsbaar worden voor jouw website. Door de .NET technologie van Microsoft is Umbraco in de basis veiliger. Het is natuurlijk ook nooit verkeerd om je Umbraco website up to date te houden voor nieuwere versies. Met nadelige gevolgen van dien!

Samenvattend:

WordPress is eenvoudig in gebruik, ruime keuze aan functionaliteiten en kant- en- klare templates en daardoor goedkoper in de basis. Op de lange termijn kan het uitmonden in een kostbare website wanneer de wensen en eisen niet duidelijk zijn gedefinieerd. Daarnaast is veiligheid op de langetermijn altijd discutabel. Voor de korte termijn(één jaar) en zonder al te veel plug-ins is WordPress een uitstekende mogelijkheid om je online te presenteren. Umbraco is de veiligere oplossing voor de lange termijn waarbij het CMS geheel ingericht kan worden naar jouw wensen. Umbraco kan zowel aansluiten bij de kleinere lokale organisaties als wel bij de grotere (corporate) organisatie met complexe backoffice systemen om efficiency slagen te maken. Naast het beheren van een website is het bijvoorbeeld mogelijk om een toekomstig intranet/ extranet vanuit dezelfde beheeromgeving te beheren. Het is daarom toekomstbestendig en je kunt er alle kanten mee op!

Speak

Heb je vragen over content managementsystemen? Twijfel je nog of je een website wil laten bouwen in WordPress of Umbraco, laat je gerust vrijblijvend adviseren door Speak? Of ben je er nu helemaal over uit en wil je graag een vrijblijvende afspraak maken om jouw wensen verder te concretiseren? Bij ons staat de koffie in ieder geval klaar, neem daarom gerust contact op!

Cases
 • Lely Consumables
  Magento webshop met kassa- en voorraadkoppeling Steenwijk Schoenen
  Nij Smellinghe
  Vernieuwde website GGZ
 • Mijnparfum.nl - Magento 2 webshop
  Magento webshop Hout en Bouwmaterialen
  Wind Groep
 • TsjechiëXperience - Magento 2 webshop
  Stichting DBF
  Limburgia
 • Nieuw websites Thomas Rap & Cargo Uitgeverijen
  ROC Friese Poort
  Bacardi Nederland
  De Friese Wouden
 • Solar Systemen
  Smoeltjes
  Beregeningsspecilast Magento webshop
  Kramp
 • Engie
  GGZ Friesland
  Centrum voor Specialistische Farmacie
  Revalidatie Friesland
 • Olea Hof
  Rederij Doeksen
  Zalmkoerier.nl Magento 2 webshop
  Noorderpoortcollege
 • FC-Educatie
  Biddle
  NHL Hogeschool
  Magento webshop Misenta
 • Dam Beton sierbestrating Magento webshop
  Antonius Ziekenhuis
  Wordpress website voor Mavasol
 • GGZ Friesland
  Afûk
  Benneboom.nl - Magento 2 webshop
  OSG Singelland
 • Balanza
  PéPé Snackservice
  VCD
  Van Der Woude
 • Stenden Hogeschool
  Beweging 3.0
  Mijneigenvlag.nl
  Friesland College
 • Pansite Nederland Magento webshop
  SmiLease
  NHL Hogeschool
 • Wieke Wonen
  Google Adwords Campagne voor Verkoopjetruck.nl
  Holland webwinkel Magento webshop
  Almere College
 • De Friese Wouden
  Werktijd Uitzendburo
  Wagenborg
  Adwords & Google Shopping voor De Boer Dental
 • Intersport de Leeuw
  Ambulancezorg Groningen
  De Beier
  Mokobouw
 • SMST
  Novema TV
  Persbureau Ameland
 • Bibliotheek Kennemerwaard
  Sportstad
  Filtersbestellen Magento webshop
  Online marketing voor SolidoMano
 • Veilig Verkeer Nederland
  Hajé