Umbraco VS WordPress - Welk CMS moet je kiezen?

Een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke website is tegenwoordig hét online visitekaartje voor jouw organisatie. Met ruim één miljard websites zijn er eindeloze mogelijkheden. Zo is er ook een ruime keuze aan content management systemen. Ben je aan het oriënteren welk systeem je wil gebruiken? In dit artikel vergelijken we het veel gebruikte WordPress CMS en het krachtige Umbraco CMS. Beide content management systemen hebben namelijk tal van overeenkomsten maar zijn ook erg verschillend.  

 • umbraco website vs wordpress website

WordPress

Oorspronkelijk is WordPress ingericht om te bloggen maar het wordt steeds vaker ingezet als CMS. De software is open-source, wat inhoudt dat je geen licentiekosten hoeft te betalen. WordPress wordt onder een GPL-licentie aangeboden. Dit betekend dat iedereen het mag gebruiken, doorverkopen en aanpassen mits je dit recht ook doorgeeft aan anderen. Het content management systeem is daarom ook heel gebruiksvriendelijk ingericht en makkelijk in gebruik.

Het WordPress CMS wordt door een groep programmeurs continue verder uitgebreid waardoor er steeds weer nieuwe designs (thema's) en functionaliteiten (plug-ins) worden aangeboden. Zo is er voor ieder wat wils! Helaas valt over de kwaliteit van sommige plug-ins en thema's te discussiëren of deze wel over de gewenste kwaliteit beschikken. Mocht je daarnaast gebruik maken van meerdere of juist te veel plug-ins, houd er dan rekening mee dat dit ten koste kan gaan van de laadsnelheid van jouw website.

Umbraco

Net als WordPress is Umbraco een open-source CMS. In tegenstelling tot WordPress is Umbraco vanaf de start ingericht als content management systeem. Hierdoor is de op .NET gebaseerde technologie uitermate geschikt voor het beheren van kleine tot grote websites. Het CMS kan je volledig naar jouw wensen inrichten waardoor het zeer geschikt is voor maatwerk websites en speciale functionaliteiten. 

Umbraco wordt ondersteund door een grote community van ontwikkelaars en het team van Umbraco zelf. Umbraco staat zeker niet stil en blijft continu zoeken naar verdere ontwikkelingen. Met name voor grote, complexe websites is Umbraco een passende oplossing. Koppelingen met zeer veel backoffice systemen zijn mogelijk, zo ook de jouwe! Denk hierbij aan bijvoorbeeld Sharepoint, Exact, Microsoft Dynamics CRM, Salesforce en tal van andere systemen. Uiteraard is Umbraco ook zeer geschikt voor de kleinere lokale websites. In tegenstelling tot WordPress biedt Umbraco minder kant-en-klare templates aan maar juist het grafische maatwerk is weer makkelijk te realiseren in Umbraco.

Content & functionaliteiten

Een overeenkomst tussen Umbraco en WordPress is dat het bij beide systemen makkelijk is om content te plaatsen. Zo is het in beide systemen mogelijk om teksten uit Microsoft Word te plakken, gebruik te maken van een Nederlandstalige spellingchecker, media bestanden als .PDF, afbeeldingen en video's te publiceren. Ook is het mogelijk om een preview van de content te bekijken. Natuurlijk zijn er ook een aantal grote verschillen vooral op het gebied van het beheren van pagina's en andere content. 

Het verschil is te verklaren doordat beide systemen een andere opzet hebben. WordPress is ingericht voor bloggen en Umbraco is specifiek ontworpen als CMS voor websites. Hierdoor zijn er voor WordPress meer uitbreidingen nodig om optimaal te kunnen functioneren als website CMS. In Umbraco zijn er al standaard opties om gemakkelijke zoekfuncties, meertalige websites of een SEO-checker te activeren. Om deze opties in WordPress toe te passen, zijn er extra plug-ins nodig om dit te kunnen realiseren.

Boomstructuur

Een ander verschil is dat de inrichting van het systeem compleet anders is. Binnen Umbraco worden de pagina’s in een overzichtelijke boomstructuur weergegeven. Hierdoor is de structuur van de website direct inzichtelijk. Daarnaast is het mogelijk om de structuur volledig in te richten naar jouw eigen wensen. Binnen WordPress zit je helaas vast aan een vaste structuur die bestaat uit één grote lijst met pagina’s en artikelen.

Browsers

Zowel WordPress als Umbraco ondersteunen moderne browsers zoals Google Crome, Mozilla Firefox en Apple Safari. Mocht je kiezen voor WordPress houd er dan rekening mee dat er problemen kunnen ontstaan wanneer er gebruik wordt gemaakt van oudere versies van Internet Explorer. Het hoeft in eerste instantie geen probleem te zijn aangezien Microsoft sinds 2016 gestopt is met de ondersteuning van de oudere versies.

Veiligheid

Veiligheid voor je website is één van de belangrijkste aspecten waarbij je ervan uit gaat dat dit goed geregeld is. Op het gebied van veiligheid zijn er grote verschillen te zien tussen Umbraco en WordPress, dit in het voordeel van Umbraco. Zo is bij WordPress de website verbonden aan het CMS wat negatieve gevolgen heeft bij uitval van het systeem. Bij Umbraco is dit totaal niet het geval. Mocht Umbraco uitvallen dan blijft de website nog steeds in de lucht. Misschien wel net op het moment dat die ene nieuwe grote klant opzoek is naar jouw!

Hackers

WordPress is de laatste jaren immens populair geworden waardoor het een gewild doelwit is geworden van hackers. Vooral de (gratis) plug-ins zijn een gemakkelijk onderdeel om binnen te komen in jouw website. Hierdoor moet de website gemiddeld twee keer per maand worden geüpdatet. Het vervelende is wel dat sommige gratis plug-ins niet de gewenste updates krijgen van de ontwikkelaars. Hierdoor verouderen ze naar verloop van tijd en worden ze kwetsbaar voor jouw website. Door de .NET technologie van Microsoft is Umbraco in de basis veiliger. Het is natuurlijk nooit verkeerd om je Umbraco website up-to-date te houden voor nieuwere versies. Met nadelige gevolgen van dien!

Samenvattend

WordPress is eenvoudig in gebruik, heeft een ruime keuze aan functionaliteiten en kant-en-klare templates en daardoor goedkoper in de basis. Op de lange termijn kan het uitmonden in een kostbare website wanneer de wensen en eisen niet duidelijk zijn gedefinieerd. Daarnaast is veiligheid op de lange termijn altijd discutabel. Voor de korte termijn (één jaar) en zonder al te veel plug-ins is WordPress een uitstekende mogelijkheid om je organisatie online te presenteren. Umbraco is de meest veilige oplossing voor de lange termijn waarbij het CMS geheel ingericht kan worden naar jouw wensen. Umbraco kan zowel aansluiten bij de kleinere lokale organisaties als wel bij de grotere (corporate) organisaties met complexe backoffice systemen. Naast het beheren van een website is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een toekomstig intranet of extranet vanuit dezelfde beheeromgeving te beheren. Het is daarom toekomstbestendig en je kunt er alle kanten mee op!

Speak

Heb je vragen over content management systemen? Twijfel je nog of je een website wil laten bouwen in WordPress of Umbraco? Laat je dan gerust, vrijblijvend, adviseren door Speak. Door middel van een vrijblijvende afspraak kunnen we jouw wensen verder concretiseren. Neem gerust contact met ons op, de koffie staat in ieder geval klaar!

Cases
 • Lely Consumables
  PéPé Snackservice
  Solar Systemen
  Veilig Verkeer Nederland
 • De Friese Wouden
  Nij Smellinghe
 • Dam Beton sierbestrating Magento webshop
  Wieke Wonen
  Beregeningsspecilast Magento webshop
  ROC Friese Poort
 • De Beier
  Ambulancezorg Groningen
  Intersport de Leeuw
  OSG Singelland
 • Mijnparfum.nl - Magento 2 webshop
  Koeplaats
  Biddle
  Zalmkoerier.nl Magento 2 webshop
 • Bibliotheek Kennemerwaard
  Benneboom.nl - Magento 2 webshop
  Van Der Woude
  Bacardi Nederland
 • Almere College
  Centrum voor Specialistische Farmacie
  Friesland College
  Vernieuwde website GGZ
 • Smoeltjes
  Noorderpoortcollege
  Wind Groep
  Engie
 • Friesland College
  VCD
  Novema TV
  Persbureau Ameland
 • Sportstad
  SmiLease
  Stichting DBF
  Nieuw websites Thomas Rap & Cargo Uitgeverijen
 • Mijneigenvlag.nl
  Werktijd Uitzendburo
  Rederij Doeksen
  Google Adwords Campagne voor Verkoopjetruck.nl
 • Wordpress website voor Mavasol
  Kramp
  Olea Hof
 • Holland webwinkel Magento webshop
  NHL Hogeschool
  Antonius Ziekenhuis
  SMST
 • Beweging 3.0
  De Friese Wouden
  Adwords & Google Shopping voor De Boer Dental
  Afûk
 • FC-Educatie
  Stenden Hogeschool
  Limburgia
 • Filtersbestellen Magento webshop
  Hajé
  Wagenborg
  Online marketing voor SolidoMano
 • GGZ Friesland
  NHL Hogeschool
  TsjechiëXperience - Magento 2 webshop
  Revalidatie Friesland
 • Balanza
  GGZ Friesland