Umbraco en WordPress: welk CMS moet je kiezen?

Een website die overzichtelijk is, gebruiksvriendelijk én voldoet aan de nieuwste technieken is tegenwoordig het online visitekaartje voor jouw bedrijf. Met ruim één miljard verschillende websites zijn de mogelijkheden eindeloos! Dit geldt tevens voor de Content Management Systemen. Je hebt tegenwoordig de keuze uit wel honderden verschillende CMS’en en allemaal werken ze net weer wat anders. Ben je aan het oriënteren welk systeem je voor je website wilt gebruiken? In dit nieuwsartikel gaan we twee verschillende systemen vergelijken: het veel gebruikte WordPress en het krachtige Umbraco. Beide systemen hebben diverse overeenkomsten maar zijn tegelijkertijd ook erg verschillend.

WordPress

Het CMS WordPress is oorspronkelijk ingericht om te bloggen. Echter wordt het steeds vaker ingezet als CMS door bedrijven, organisaties of start-up's. Het systeem is open-source: dit betekent dat je geen licentiekosten hoeft te betalen. Iedereen mag WordPress gebruiken, doorverkopen én aanpassen. Mits, je dit recht doorgeeft aan anderen! Het systeem is om die reden ook heel gebruiksvriendelijk ingericht en zeer makkelijk in gebruik. De programmeurs van WordPress zijn continu bezig om het systeem verder uit te breiden waardoor er steeds meer nieuwe thema's en functionaliteiten (plug-ins) beschikbaar zijn. De gewenste kwaliteit van die plug-ins? Daar valt over te discussiëren. Mocht je website te veel plug-ins gebruiken, houd er dan rekening mee dat dit ten koste kan gaan van de laadsnelheid van jouw website. 

Umbraco

Om te beginnen is Umbraco een open-source systeem en vanaf de start ingericht als Content Management Systeem. Het systeem wordt ondersteund door een grote community van ontwikkelaars in samenwerking met het team van Umbraco zelf. De op .NET gebaseerde technologie is uitermate geschikt voor het beheren van klein tot grote websites op maat. Daarbij kun je Umbraco volledig naar jouw wensen inrichten. Denk bijvoorbeeld aan speciale functionaliteiten en koppelingen met backoffice systemen als Sharepoint, Exact, Microsoft Dynamics CRM, Salesforce en tal van andere systemen. Het systeem staat niet stil en blijft continu zoeken naar verdere ontwikkelingen. In tegenstelling tot WordPress biedt Umbraco minder kant-en-klare templates aan, maar is juist uitermate geschikt voor het grafische maatwerk en kan volledig naar in huisstijl worden gerealiseerd. .

Onderscheidend vermogen

WordPress
Het WordPress CMS wordt door een groep ontwikkelaars continue ontwikkeld, tal van gratis en betaalde designs (theme’s) en functionaliteiten (plug-ins) worden aangeboden. Voor ieder wat wils! Helaas valt over de kwaliteit van sommige plug-ins en theme's te discussiëren of deze wel over de gewenste kwaliteit beschikken. Mocht je daarnaast gebruik maken van meerdere/te veel plug-ins, houd er dan rekening mee dat dit ten koste kan gaan van de laadsnelheid van jouw website.

Umbraco
Umbraco wordt ondersteund door een grote community van ontwikkelaars en een team van Umbraco zelf. Umbraco staat hierdoor niet stil en wordt (net als WordPress) actief door ontwikkeld. Met name voor grote complexe (corporate) websites is Umbraco een passende oplossing. Koppelingen met zeer veel backoffice systemen zijn mogelijk, zo ook de jouwe! Denk hierbij aan bijvoorbeeld Sharepoint, Exact, Microsoft Dynamics CRM, Salesforce en tal van andere systemen. Uiteraard is Umbraco ook geschikt voor de kleinere lokale websites. In tegenstelling tot WordPress heeft Umbraco een kleinere aanbod van kant-en -klare templates, maar is grafisch maatwerk weer makkelijk in Umbraco te realiseren.

Beschikbare functionaliteiten

Een interessante overeenkomst tussen Umbraco en WordPress is dat het in beide systemen erg makkelijk is om content te plaatsen. In beide systemen kun je eenvoudig teksten kopiëren en plakken, gebruik maken van een Nederlandse spellingchecker en moeiteloos PDF bestanden, afbeeldingen en video's plubliceren. Wat ook heel fijn werkt, is dat je een preview van de content kunt bekijken. Wat bij het CMS Umbraco heel fijn werken is, is dat je maar één afbeelding moet uploaden om vervolgens wel uit diverse uitsnedes kunt kiezen. Onder de afbeelding kun je specifieke uitsnedes zien die zijn vastgesteld binnen het websiteontwerp. Wanneer je niet tevreden bent kun je de uitsnede ook nog handmatig aanpassen! Wat de verschillen zijn tussen Umbraco en WordPress op het gebied van pagina's en content? Het verschil is te verklaren omdat beide systemen een compleet andere opzet hebben. Zoals we eerder in het artikel genoemd hebben, is WordPress ingericht voor bloggen en is Umbraco specifiek ontworpen als CMS voor websites. Dit heeft als gevolg dat voor WordPress meer uitbreidingen nodig zijn om optimaal te kunnen functioneren als website. In Umbraco zijn er al functionaliteiten beschikbaar om eenvoudig zoekfuncties, meertalige websites of een SEO-checker te activeren. Als je deze opties in WordPress wilt toepassen, zijn er extra plug-ins nodig om dit te kunnen realiseren.

Overzichtelijke boomstructuur op alle browsers 

Een ander verschil tussen beide systemen is dat de inrichting compleet anders is. Binnen Umbraco worden de pagina’s in een overzichtelijke boomstructuur weergegeven. Hierdoor is de structuur van de website direct inzichtelijk. Daarnaast is het mogelijk om de structuur volledig in te richten naar jouw eigen wensen. Binnen WordPress zit je helaas vast aan een vaste structuur die bestaat uit één grote lijst met pagina’s en artikelen.

Browsers

Zowel WordPress als Umbraco ondersteunen moderne browsers zoals Google Crome, Mozilla Firefox en Apple Safari. Mocht je kiezen voor WordPress houd er dan rekening mee dat er problemen kunnen ontstaan wanneer er gebruik wordt gemaakt van oudere versies van Internet Explorer. Het hoeft in eerste instantie geen probleem te zijn aangezien Microsoft sinds 2016 gestopt is met de ondersteuning van de oudere versies.

Veiligheid van een website

Veiligheid van een website is één van de belangrijkste aspecten als je een keuze gaat maken in het CMS. Dit moet goed geregeld zijn. Op het gebied van veiligheid zijn er grote verschillen te zien tussen Umbraco en WordPress, dit in het voordeel van Umbraco. Bij WordPress is de website verbonden aan het CMS wat gevolgen heeft bij uitval van het systeem. Bij Umbraco is dit totaal niet het geval! Mocht het CMS uitvallen, blijft jouw website gewoon nog steeds online. En, misschien wel net op het moment dat die ene nieuwe grote klant opzoek is naar jou!

Doelwit van hackers

Door de enorme populairiteit van WordPress, wat natuurlijk goed is, is het ook een doelwit geworden van hackers. Dit komt voornamelijk door de (gratis) plug-ins waardoor hackers makkelijk binnenkomen in jouw website. Met als gevolg dat de website gemiddeld twee keer per maand moet worden geüpdatet. Ook krijgen sommige plug-ins die gratis zijn, niet de gewenste updates van de ontwikkelaars. Naar verloop verouderen deze plug-ins en worden ze extra kwetsbaar voor jouw website. Door de .NET technologie van Microsoft is Umbraco veel veiliger. En met de komst van versie 7.9 ook klaar voor GDPR. Maar ook hiervoor geldt: update de software regelmatig om de veiligheid op dat hoge niveau te houden.

Dus, Umbraco versus WordPress?

Laten we even de voordelen en nadelen op een rijtje zetten. WordPress is eenvoudig in gebruik, heeft een ruime keuze aan functionaliteiten én kant-en-klare templates waardoor het systeem goedkoper is in de basis. Echter op de lange termijn kan het systeem uitmonden in een kostbare website. Ook is veiligheid op lange termijn een discussiepunt. Als je kijkt naar de langere termijn is Umbraco de meest veilige oplossing. Het CMS kan compleet worden ingericht naar jouw wensen en eisen en is zowel voor de kleinere lokale organisaties als voor de grotere organisaties (met complexe backoffice systemen) ideaal. Naast het beheren van een website is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een toekomstig intranet of extranet vanuit dezelfde beheeromgeving te beheren. Voor een succesvolle website adviseren wij Umbraco. Het systeem is gebruiksvriendelijk, behaalt uitstekende prestaties en is zeer geschikt voor de meest moderne webdesigns!

Heb je vragen over Content Management Systemen? Laat je dan gerust en vrijblijvend adviseren door ons. Door middel van een vrijblijvende afspraak kunnen we jouw wensen verder concretiseren.