URL shorteners; welke te gebruiken?

Velen gebruiken URL shorteners zoals bit.ly om korte URL’s te communiceren bij Twitter. Er zijn vele soorten shorteners, de ene nog leuker of korter dan de andere. Een aantal URL verkorters hebben belangrijke nadelen, welke dan wel te kiezen?

Wat is een URL shortener?

Een URL shortener, ook wel URL verkorter genoemd, is bedoeld om lange webadressen in te korten. Korte URL’s zijn uitstekend in te zetten bij communicatiemiddelen zoals Twitter, waar een bericht uit maximaal 140 tekens mag bestaan. Hierdoor blijft er meer ruimte over voor normale content (tekst).

Goede URL shorteners voor zoekmachines

Links op het internet zijn voor zoekmachines belangrijk om de autoriteit te bepalen van een website/pagina. Hoe meer autoriteit een pagina heeft, des te beter zal deze het doen in de zoekresultaten. Social Media wordt steeds belangrijker, ook voor Google. Een ‘normale’ URL is echter beter voor zoekmachines dan een verkorte URL, gebruik dus alleen een URL shortener wanneer dit nodig is.

De techniek achter een URL shortener bepaalt of en hoe zoekmachines de normale URL kunnen zien die achter de korte URL zit. Het is belangrijk dat de URL shortener die u gebruikt, verwijst naar de lange URL door middel van een “301 redirect”. Alleen dan wordt de ‘waarde’ van de link toegekend aan de lange URL.

Wat als een URL shortener stopt?

Ook niet onbelangrijk: als een URL shortener failliet gaat of zijn diensten stopt, zullen waarschijnlijk alle verkorte links niet meer werken. Hierdoor gaan veel links verloren die een positieve invloed hadden op de website autoriteit (en dus de vindbaarheid in zoekmachines). Kiezen voor een bekende URL shortener is dus aan te raden, deze zal waarschijnlijk actief blijven.

Kortom, welke URL shortener moet ik kiezen?

In ieder geval een URL verkorter die rekening houdt met bovengenoemde aspecten! Daarnaast zijn er nog andere verschillen, zoals het bijhouden van statistieken of het kunnen creëren van een eigen unieke verkorte URL. Vergelijk daarom de verkorters op basis van jouw wensen!

Maak je gebruik van onderstaande URL shortening services? Dan zit je in ieder geval goed!