Waarom een SSL Certificaat?

Wat is een SSL certificaat en waarom moet ik dit hebben voor mijn website/webshop? Wij leggen je de voordelen uit.

Wat is een SSL Certificaat?

In feite zijn SSL-certificaten kleine gegevensbestanden die een digitale versleuteling aan de gegevens van een bedrijf koppelen. Wanneer deze versleuteling op een webserver van de website/webshop is geïnstalleerd, activereert de versleuteling het zogenaamde 'hangslot' en het https-protocol (via poort 443). Deze versleuteling zorgt dus voor een veilige verbinding tussen de website/webshop en de website bezoeker.  

Beveiliging middels SSL certificaten

Een SSL certificaat is op het moment het belangrijkste veiligheidsmiddel. Je hebt het misschien al eens gezien tijdens het internetten. Een SSL-verbinding is te herkennen aan “https://” in plaats van “http://” in de adresbalk van de internetbrowser. Afhankelijk van het type certificaat zie je of een groen slot (bijvoorbeeld: https://www.speak.nl/) of een groene adresbalk met een bedrijfsnaam.

Wettelijk verplichting voor beveiliging en privacy van websites en webshops

De overheid heeft een nieuwe wet geïntroduceerd. Het gaat over privacy en beveiliging op het internet. Een ontwikkeling die op het moment erg belangrijk is voor jou als internet ondernemer. Vanuit de wet (wie dan? Wet Bescherming Persoonsgegevens) is het verplicht om persoonlijke informatie veilig door te sturen op websites. In feite kun je het zo zien: een SSL-certificaat, zeker voor webwinkels wordt min of meer verplicht. Boetes tot 4500 euro kunnen uitgedeeld worden.

Voordelen van een SSL certificaat voor uw website/webshop

Het is raadzaam om een SSL certificaat te implementeren. Naast dat het wettelijk verplicht is, heeft het meer voordelen:

  • Beveiligen van gegevens. De belangrijkste reden is het beveiligen van gegevens van jouw bezoekers. Je wilt natuurlijk niet dat persoonlijke gegevens of informatie door anderen kan worden ingezien.
  • Betrouwbare uitstraling. Naast beveiliging van gegevens, kom je met een SSL-certificaat betrouwbaar over op jouw klanten en bezoekers, wat voor webwinkels bijvoorbeeld voor meer bestellingen kan zorgen.
  • Hogere ranking in zoekmachines als Google en Bing. Hoger in Google of Bing komen door een SSL-certificaat op jouw website? Het kan! Sinds kort neemt Google beveiligde verbindingen mee als signaal voor het beoordelen van websites in de zoekresultaten. Google hecht, net als wij, waarde aan betrouwbaarheid en veiligheid.
  • Je voldoet aan de wettelijke verplichting. Zoals je bovenin heeft kunnen lezen is het dus verplicht om gegevens en privacy van internetters te beveiligen. Middels een SSL Certificaat houdt je de gegevens en privacy veilig en voorkom je boetes.

SSL Keuzehulp: welke heb ik nodig?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende soorten SSL Certificaten. Maar welke moet je hebben en waarom? Onze keuzehulp helpt je op weg:

  • Je wilt voldoen aan de wet? Om te voldoen aan de Wet is ieder type SSL geschikt. Van een simpel tot een uitgebreid certificaat. 
  • Je hebt een webshop? Om te voldoen aan de wet is ieder type SSL geschikt. Tip: een certificaat met uitgebreide validatie komt voor webshops vertrouwder en veiliger over op bezoekers. Zie punt 4.
  • Je wilt hoger ranken in Google? Het type certificaat maakt niets uit voor Google - als je maar zorgt voor een https:// verbinding. Het is wel van belang het SSL certificaat op de hele website te gebruiken en niet alleen op contactpagina's. Zorg ook voor juiste doorverwijzingen (zogenaamde 'redirects') van de oude http naar de nieuwe https URL's.
  • Je wilt je bedrijfsnaam tonen in de adresbalk naast je domeinnaam (groene balk)? Dan raden wij je een "EV Certificaat"  aan. EV staat voor "extended validation". Voor deze uitigebreide validatie zul je als bedrijf diverse controlevragen krijgen en moeten invullen op een ondertekend formulier. Het aanvraagproces duurt gemiddeld 5 dagen. 

Meer weten over de mogelijkheden?

Vraag naar de mogelijkheden van een SSL Certificaat voor uw website. Neem contact op of vraag een offerte aan!