Ambulancezorg Groningen lanceert kindermedicatie app

Ambulancezorg Groningen is onderdeel van een uitgebreide keten van zorg- en dienstverleners. Samen staan zij borg voor de kwaliteit van zorg in Noord-Nederland. Alles in het werk van Ambulancezorg Groningen is erop gericht om - samen met de ketenpartners - op tijd de juiste zorg te leveren aan individuele inwoners en bezoekers van de provincie Groningen. In 2015 heeft Speak samen met Ambulancezorg Groningen gewerkt aan de ontwikkeling van een app voor kindermedicatie. De app kan worden gebruikt door maar liefst alle ambulancemedewerkers in geheel Nederland!

  • ambulancezorg kindermedicatie app teamfoto

Medicatiedosering 

De applicatie draagt bij aan verbetering van de zorg doordat onze ambulanceverpleegkundigen gemakkelijker en efficiënter de juiste dosering van de noodzakelijke medicijnen voor kinderen kunnen bepalen. Naast digitale dosisberekeningen kunnen ook bijsluiters worden geraadpleegd. 

Werkwijze & CE Markering

Samen met Ambulancezorg Groningen hebben wij een uitvoerige inventarisatie gedaan van de eisen vanuit het Landelijk Protocol Ambulancezorg. Daarbij zijn natuurlijk ook de wensen en ideeën van Ambulancezorg Groningen meegenomen, aangevuld met de nodige kennis inzake automatiseringsprojecten vanuit ons. Aangezien de app als hulpmiddel wordt ingezet bij het werk van de ambulancemedewerkers was het nodig om de app te ontwikkelen als een medisch hulpmiddel met CE markering. Met advies en begeleiding van Traceability QA & RA Services is de App ontwikkeld volgens een samenhangend plan waarin alle eisen voor CE markering van medische software opgenomen waren. Met als resultaat dat, na voltooiing van het plan, de app zonder vertraging uitgerold kon worden. Belangrijk daarbij was het opstellen van een relevante feature set die aansluit bij het werk en de behoefte van ambulancemedewerkers, het opstellen van een intrinsiek veilig architectuurontwerp, een risico analyse, de codegeneratie en module testen, verificatie, pre-klinische validatie en klinische evaluatie en met requirements traceability als rode draad door alle processtappen.

  • ambulancezorg kindermedicatie app preview 2
  • ambulancezorg kindermedicatie app preview 3

Oplossingsgerichte aanpak

Tot vandaag moesten de ambulancemedewerker zelf uitrekenen, gebaseerd op de voorgeschreven dosering en verdunning, welke dosis gegeven moet worden. Samen met Ambulancezorg Groningen hebben wij  die berekeningen in een app gedigitaliseerd zodat er een berekening kan worden gemaakt en tegelijkertijd persoonlijke aandacht aan de patiënt kan worden gegeven in stressvolle situaties. De ambulancemedewerker kan op deze manier zijn volledige aandacht op de patiënt richten: een uitkomst waar zowel de ambulancemedewerker als de patiënt baat bij heeft!

  • ambulancezorg kindermedicatie app preview

Toegankelijk op vele besturingssystemen

Om de app voor zoveel mogelijk gebruikers beschikbaar te maken hebben wij de app ontwikkeld voor Android, iOS (mobiel) en Windows (tablet t.b.v. gebruik in de ambulance).Jos Klungers: “Doordat de app beschikbaar is voor verscheidene devices, kunnen we in elke situatie de app raadplegen. ‘’Dat kan onderweg naar de patiënt op onze tablet, of thuis bij de patiënt op onze smartphone“.

Resultaat en klantervaring

Een app zoals deze is onmisbaar in hectische hulpverleningen. Geweldig in zijn eenvoud. Intuïtief en simpel. Geen fratsen. Eigenlijk gewoon perfect! Sinds januari 2016 is de app gratis te downloaden (download de app hier) en wordt sindsdien erg goed ontvangen door ambulancemedewerkers in Nederland. Bovenstaande recensie geeft het precies aan. Een project waar we als Speak ontzettend trots op zijn! De samenwerking met Speak heeft Jos Klungers als zeer aangenaam ervaren: “Professioneel, deskundig en heel betrokken! Ze denken met je mee en kiezen de beste oplossing en het beste resultaat. Top!