Kindermedicatie App voor Ambulancezorg Groningen

Ambulancezorg Groningen is onderdeel van een uitgebreide keten van zorg- en dienstverleners. Samen staan zij borg voor de kwaliteit van zorg in Noord-Nederland. Alles in het werk van Ambulancezorg Groningen is erop gericht om - samen met de ketenpartners - op tijd de juiste zorg te leveren aan individuele inwoners en bezoekers van de provincie Groningen. 

In 2015 heeft Speak samen met Ambulancezorg Groningen gewerkt aan de ontwikkeling van een app voor kindermedicatie. De app kan worden gebruikt door maar liefst alle ambulancemedewerkers in geheel Nederland!

  • ambulancezorg kindermedicatie app teamfoto

Medicatiedosering 

De applicatie draagt bij aan verbetering van de zorg, doordat onze ambulanceverpleegkundigen hierdoor gemakkelijker en efficiënter de juiste dosering van de noodzakelijke medicijnen voor kinderen kunnen bepalen. Naast digitale dosisberekeningen kunnen ook bijsluiters worden geraadpleegd. 

Werkwijze & CE Markering

Samen met Ambulancezorg Groningen heeft Speak een uitvoerige inventarisatie gedaan van de eisen vanuit het Landelijk Protocol Ambulancezorg en de wensen & ideeën van Ambulancezorg Groningen, aangevuld met de nodige kennis inzake automatiseringsprojecten vanuit Speak. Aangezien de app als hulpmiddel wordt ingezet bij het werk van de ambulancemedewerkers, was het nodig om de app te ontwikkelen als een medisch hulpmiddel met CE markering. Met advies en begeleiding van Traceability QA & RA Services is de App ontwikkeld volgens een samenhangend plan waarin alle eisen voor CE markering van medische software opgenomen waren, met als resultaat dat na voltooiing van het plan de App zonder vertraging uitgerold kon worden. Belangrijk daarbij was het opstellen van een relevante feature set die aansluit bij het werk en de behoefte van ambulancemedewerkers,  het opstellen van een intrinsiek veilig architectuurontwerp, risico analyse, code generatie en module testen, verificatie, pre-klinische validatie en klinische evaluatie, met requirements traceability als rode draad door alle processtappen.


Het is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen verschillende partijen, elk met hun eigen discipline en deskundigheid met expertise van Speak betreffende software engineering voor web-based applicaties, kennis van Traceability QA & RA Services betreffende wet- en regelgeving medische hulpmiddelen voor ontwikkeling van medische software en de kennis en praktijkervaring van Ambulancezorg Groningen voor het opstellen en beoordelen van de feature set en het gebruik van de App in de praktijk van de Ambulancezorg.

  • ambulancezorg kindermedicatie app preview 2
  • ambulancezorg kindermedicatie app preview 3

Oplossingsgerichte aanpak

Tot vandaag moest de ambulancemedewerker zelf berekenen, gebaseerd op de voorgeschreven dosering en verdunning, welke dosis gegeven moet worden. Samen met Ambulancezorg Groningen heeft Speak  berekeningen in een app gedigitaliseerd, zodat er een berekening kan worden gemaakt en tegelijkertijd persoonlijke aandacht aan de patiënt kan worden gegeven in stressvolle situaties. De ambulancemedewerker kan op deze manier zijn volledige aandacht op de patiënt richten; een uitkomst waar zowel de ambulancemedewerker als de patiënt baat bij heeft.

  • ambulancezorg kindermedicatie app preview

Toegankelijk op vele besturingssystemen

Om de app voor zoveel mogelijk gebruikers beschikbaar te maken heeft Speak de app ontwikkeld voor Android, iOS (mobiel) en Windows (tablet t.b.v. gebruik in de ambulance).Jos Klungers: “Doordat de app beschikbaar is voor verscheidene devices, kunnen we in elke situatie de app raadplegen. ‘’Dat kan onderweg naar de patiënt op onze tablet, of thuis bij de patiënt op onze smartphone“.

Resultaat en klantervaring

– Een app zoals deze is onmisbaar in hectische hulpverleningen. Geweldig in zijn eenvoud. Intuïtief en simpel. Geen fratsen. Eigenlijk gewoon perfect. –Sinds januari 2016 is de app gratis te downloaden (download de app hier) en wordt sindsdien erg goed ontvangen door ambulancemedewerkers in Nederland. Bovenstaande recensie geeft het precies aan. Een project waar we als Speak ontzettend trots op zijn! De samenwerking met Speak heeft Jos Klungers als zeer aangenaam ervaren:“Professioneel, deskundig en heel betrokken! Ze denken met je mee en kiezen de beste oplossing en het beste resultaat. Top!”

 

Meer weten?
Heeft u ook een idee of ontwerp voor het lanceren van een nieuwe app? Twijfel niet, en neem contact met ons op voor het advies en/of ontwikkelen van een gloednieuwe app in deze groeiende markt!