Speaking News 1920X400px
Nieuws

Vraag@Speak: hoe verklein ik een afbeelding voor mijn website?

26 november 2013

Via VRAAG@SPEAK geven we antwoord op veelgestelde vragen van onze klanten. Deze keer behandelen we de volgende vraag: hoe kun je afbeeldingen en foto's verkleinen voor je website of webshop?

Voorkom lange laadtijden
Grote afbeeldingen zorgen niet alleen voor een langere laadtijd in het cms (beheersysteem van je website/webshop), maar ook voor bezoekers van je website of webshop. En hoe langer bezoekers moeten wachten, des te kleiner wordt het slagingspercentage dat dit een nieuwe klant gaat worden. Wij adviseren daarom om fotobestanden zo klein mogelijk te uploaden in het cms. Maar hoe verklein je nou een foto van 3,5 MB?

ANTWOORD @SPEAK:

Via verschillende programma’s maar ook online kun je eenvoudig zelf een afbeelding verkleinen. Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje:

1. Via fotoprogramma's op je computer

Er zijn heel veel verschillende programma’s waarmee je afbeeldingen kunt verkleinen, zoals:

  • Adobe Photoshop (professionele fotobewerkingssoftware)
  • Paint.net (gratis te downloaden via Getpaint.net)
  • IrfanView (gratis te downloaden via Irfanview.net)

2. Foto's online verkleinen via een website

Of nog makkelijker, via een website die voor jou alles verkleint. Een zoektocht via Google levert je vele resultaten op. Welke optie je ook kiest, denk er wel om dat de verhouding van de foto intact blijft en dat de kwaliteit niet (teveel) achteruit gaat. Dit door je door te kiezen voor het zogenaamde "lossless" comprimeren. Je wilt tenslotte geen lelijke afbeeldingen op je site: dit komt niet betrouwbaar en professioneel over.

Enkele online tools:

3. Automatisch via het CMS

Speak heeft binnen Umbraco en Speakpoint CMS een module ontwikkeld voor het eenvoudiger uploaden en uitwisselen van media. In de Mediagalerij staan alle media (afbeeldingen, filmpjes etc.) die je wilt gebruiken of hebt gebruikt. Één (groot) beeld uploaden geeft automatisch een output op meerdere formaten. Apart verkleinen is daarmee niet meer nodig.