91D6d895c7468c191b888a51eed5fd2c5dedee52
Nieuws

Het coronavirus en online marketing: wat te doen?

10 april 2020

Het coronavirus: het houdt de gemoederen bezig en niemand raakt erover uitgepraat. De consequenties zijn nog niet te overzien, gezien het feit dat er nog dagelijks grootschalige wijzigingen zijn. Maar voor de onlinemarketingwereld verandert er ook een hoop. Wil je weten wat precies? Lees dan snel verder.

De impact van het coronavirus op online marketing

In tijden van een crisis zie je grote wijzigingen op het gebied van consumptie. De bedrijfskant is duidelijk: door de onzekerheid over financiën zullen grotere beslissingen vooruitgeschoven worden. Daarnaast zullen wellicht ook de logistieke problemen roet in het eten gooien maar de grote focus voor bedrijven zal liggen op consolidatie. En dit biedt kansen voor consumenten en online marketing:

1. Focus op retentie

In tijden van onzekerheid zullen consumenten risico avers zijn. Uit onderzoek van Lerner & Keltner (2000) is gebleken dat consumenten, wanneer ze angstig zijn eerder risicomijdend gedrag zullen vertonen. Dat betekent dat dit een goed moment is te focussen op retentie en abonnementen te verlengen. Mensen zullen minder snel geneigd zijn om risicozoekend gedrag te vertonen en over te stappen naar een nieuw bedrijf. 

2. Verandering in besteding

Reizen worden geannuleerd, de horeca sluit en valt stil en men moet voornamelijk binnenblijven. Met als gevolg dat er een duidelijke verandering te zien is in het bestedingsgedrag van mensen. Zo worden er veel luxueuze thuisproducten (laptops, toetsenborden, beeldschermen) verkocht, entertainment producten maar ook fitness producten. Eigenlijk alles om de tijd zo veel mogelijk te doden thuis. Ook hierop kun je goed inspelen met je communicatie.

3. Verandering in het zoekverkeer

Er is een opvallende verandering in het zoekverkeer: er zijn veel meer oriënterende zoekopdrachten gekomen. Consumenten hebben de tijd om dingen te vergelijken en te bekijken waardoor ze minder snel abrupte keuzes maken. Met als gevolg dat er waarschijnlijk minder doelgerichte zoekopdrachten te zien zijn. 

4. Gebruik social media neemt toe

Nu iedereen hele dagen thuis zit, neemt het gebruik van social media alleen maar toe. In Azië nam het social media gebruik bijzonder hard toe tot 7,3 uur per dag televisie kijken. Een trend die wij waarschijnlijk ook zullen zien. Speel met het verschuiven van mediabudget hoger in de funnel. Momenteel moet je niet van consumenten verwachten dat ze allemaal nieuwe keuzes maken maar je kunt ze wellicht wel inspireren.

5. CPC prijzen dalen waarschijnlijk

Er zullen meerdere adverteerders zijn die specifieke campagnes nu zullen uitstellen. Aangezien de kosten voor online marketing campagnes marktgedreven zijn, zullen de CPC (kost per klik) prijzen waarschijnlijk dalen. Dit biedt de uitgelezen kans om toch wel te adverteren in zoekmachines aangezien er meer mensen bereikt kunnen worden met hetzelfde budget. 

6. Garden Hopping

Dit is hét moment om nieuwe platformen te proberen. In principe hoef je niet via Google te zoeken naar je informatie: het kan ook via Bing bijvoorbeeld. Adverteren op Bing is voor de meeste bedrijven niet voor de hand liggend maar er is weinig concurrentie, voordelige klikprijzen en het is een slimme manier om het afzetgebied te vergroten. Zie deze crisis dus ook als een kans om nog beter onder de aandacht te komen bij je doelgroep.

Focus je op de kansen

De wereld is in onzekerheid. Geen enkel bedrijf had de crisis rondom corona kunnen voorzien en bedrijven hebben wellicht niet de financiële reserves om de grootschalige gevolgen van de huidige ingrepen te kunnen opvangen. Gelukkig zijn er ook kansen, zoals je ziet uit bovenstaande adviezen. Focus je op retentie, verander je advertising spend hoger in de funnel en probeer eens een nieuw platform uit. 

Kun je wel wat hulp gebruiken en wil je graag eens sparren met onze online marketeers? Neem dan gerust contact met ons op! Onze marketeers helpen je graag om ondanks de coronacrisis op zoek te gaan naar online kansen.