Magento webshop voor het Friesland College

Het Friesland College is een regionaal opleidingen centrum (ROC) met verschillende locaties in Leeuwarden en Heerenveen die zich richt op het verzorgen van middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en volwasseneneducatie.

Doelstelling

Het Friesland College benaderde Speak met het verzoek om een webshop te ontwikkelen waarmee studenten op een eenvoudige manier de voor hun benodigde (verplichte en niet verplichte) leermiddelen kunnen aanschaffen.

  • Homepage webshop Friesland College

Magento

De webshop voor het Friesland College is ontwikkeld in Magento, een krachtig en uitgebreid E-commerce platform. Aangezien de webshop een afgeschermde omgeving betreft voor studenten en docenten van het Friesland College, heeft Speak in samenwerking met het Friesland College een eigen ontwerp gerealiseerd.

Jeroen Bendijk, projectleider bedrijfsvoering Friesland College: “Speak heeft voor ons een design op maat gemaakt die voldoet aan onze huisstijl. Ook is de shop door onze studenten en docenten te gebruiken op elk gewenst apparaat”.

Koppelingen met backoffice middels Middleware

Studenten dienen in te loggen met de reeds verstrekte login-gegevens op basis van Windows Active Directory. Daarnaast dient de webschop per student de leermiddelen te tonen die aansluiten bij diens opleiding, leerjaar en – indien nodig – uitstroomrichting; informatie die is opgenomen in het studentinformatiesysteem Eduarte. De door Speak ontwikkelde Middleware oplossing vormt hierin de schakel tussen de Backoffice en de webshop. Jeroen Bendijk: “Een van eisen was dat de webshop met alle relevante systemen van het Friesland College moest kunnen communiceren, Speak heeft dit waar kunnen maken”.

Resultaat

De eerste resultaten van de webshop zijn veelbelovend! Studenten kunnen de webshop benaderen via de bestaande website van het Friesland College. Tijdens het inloggen in de webshop wordt, middels een koppeling met Eduarte, gecontroleerd wie de student is, welke opleiding de betreffende student volgt, in welk team de student zit en – indien nodig – welke uitstroomrichting de student gekozen heeft. Op basis van deze gegevens wordt de student direct geleid naar een op maat gemaakte pagina waarin alle producten worden getoond die voor hem/haar van toepassing is.

De samenwerking met Speak is Jeroen Bendijk uiterst goed bevallen: “Bij de implementatie en de livegang is het altijd spannend of alles functioneert zoals wij dit voor ogen hadden. Het Friesland College is uiterst tevreden over het proces en het eindresultaat van de webshop. Alles wat voorheen analoog ging, dan hebben wij het over tienduizenden brieven met informatie en overeenkomsten van de leermiddelen, gaat nu digitaal en foutloos. Wij zijn erg blij dat wij de keus hebben gemaakt om de overstap te maken naar de webshop. Komende periode gaan wij gebruiken om alle opleidingen van het Friesland College onder te brengen in de webshop. In het cursusjaar 2016-2017 gaat het Friesland College volledig over op de webshop”.